Handleidingen & Spelregels

Handleidingen Praktijkhub

De nieuwe portal van Stichting Praktijkleren bestaat uit een aantal onderdelen. Learningcloud voor het lesmateriaal en Community voor al het nieuws en achtergrondinformatie.

In de handleiding leermiddelen op Praktijkhub (okt 20, v1.0) vind je informatie over het werken met het onderdeel Learningcloud van Praktijkhub.

In deze basishandleiding voor docenten wordt uitgelegd hoe u met uw studenten kunt werken met het beschikbare materiaal in LearningCloud het onderdeel van het platform Praktijkhub waar alle leermaterialen gepubliceerd worden.

In de handleiding worden de volgende onderdelen besproken. Inloggen, profiel student, docent view en student view

Een eerste versie van de handleiding Publiceren op Learningcloud is ook beschikbaar.


De spelregels van de Learning Cloud

De organisatie, beheers- en beheerbaarheid van de learningCloud staat of valt met de afspraken die we met zijn allen maken bij het gebruik ervan. Hieronder lees je de belangrijkste spelregels bij het maken van kanalen en sprints / leerinhoud. De community managers controleren dagelijks op het naleven van deze spelregels en grijpen in wanneer dat nodig is. Hieronder kun je meer lezen over de spelregels en hoe de community managers kunnen ingrijpen als deze niet gevolgd worden.

Omdat we niet als doel hebben kanalen of sprints te verwijderen of te blokkeren is het belangrijk kennis te hebben van de belangrijkste spelregels. Deze zijn zo kort, eenduidig en transparant opgesteld als mogelijk om ons te kunnen concentreren op het maken van een geweldige LC ervaring voor onze leerlingen en onszelf. Want dat is ons doel!

Kanaal spelregels

Bij het maken van een kanaal zijn er een aantal spelregels waaraan we je vragen om je aan te houden. Deze gaan over de naamconventie en de eigenschappen van het kanaal. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de spelregels om een of andere reden niet worden toegepast. 

Als dat gebeurd wordt (indien de eigenaar van een kanaal bekend is) er contact opgenomen met de eigenaar. Als de eigenaar niet bekend of bereikbaar is vervangt de community manager de kanaalafbeelding met een waarschuwingsbord. De eigenaar krijgt 5 werkdagen om de aanpassingen die nodig zijn door te voeren. Als de eigenaar niet bekend is, of de wijzigingen niet doorgevoerd worden na 5 werkdagen, zal de community manager de wijziging doorvoeren. Als de community manager niet de mogelijkheid of alle informatie heeft om de wijzigingen door te voeren kan het kanaal uiteindelijk worden verwijderd. Bij meerdere overtredingen van dezelfde aard door dezelfde eigenaar is het ook mogelijk dat de rechten om kanalen aan te maken ingetrokken worden.

Het is daarom belangrijk dat je van te voren bekend bent met de kanaal spelregels:

1. Kanaal - Naamconventies

Leerlingen zijn gekoppeld aan een kanaal. Iedere docent van een aangesloten school kan kanalen te maken. Dit kan niet onbeperkt en is gekoppeld aan een aantal verplichte naamconventies voor de kanaalnaam:

  • ROCnaam | Opleidingsnaam | Cohort                                Als er slechts een locatie is voor de opleiding
  • ROCnaam | Opleidingsnaam | Cohort | Stad                     Als de opleiding wordt aangeboden in meerdere steden
  • ROCnaam | Opleidingsnaam | Cohort | Stad | Locatie     Als de opleiding wordt aangeboden op meerdere locaties in dezelfde stad

De ROCnaam is altijd de formele naam van het ROC. De Opleidingsnaam is de formele afkorting van het KD van de opleiding eventueel aangevuld met Cohort of leerjaar. Afhankelijk van het dossier kunnen de volgende acroniemen gebruikt worden:

  • IS                   (KD23246 ICT support)
  • ITSD AM        (KD25605 Allround medewerker Systems and Devices)
  • ITSD EX         (KD25606 Expert IT Systems and Devices)
  • ITSD              (indien AM en EX zijn samengevoegd)
  • SD                 (KD 25604 Software developer)

De Stad is de stad van vestiging. De Locatie kan de straat zijn van een locatie of een locatie naam als in dezelfde stad meer vestigingen zijn waar de opleiding gegeven wordt.

Voorbeeld
Voor de opleiding ITSD N3 en N4 van ROC Gilde Opleidingen op adres Bredeweg 235 in Roermond, die ook op de Hillenraedstraat 1 in Roermond wordt uitgevoerd, is de te hanteren kanaal naam: Gilde Opleidingen ITSD Roermond Bredeweg of als je per klas wil indelen Gilde Opleidingen ITSD 2020 Roermond Bredeweg of Gilde Opleidingen ITSD leerjaar 1 Roermond Bredeweg

2. Kanaal - eigenschappen

Het kanaal heeft naast de kanaalnaam nog een aantal eigenschappen die je dient in te vullen. Hieronder een aantal spelregels en tips:

  • Vervang de Afbeelding door een herkenbare (copyright vrije) afbeelding bij voorkeur een waar het ROC en opleiding in te herkennen is (beeldmerk en/ of woordmerk)
  • Geef bij de Omschrijving aan voor wie het kanaal bedoeld is. Denk dan aan een uitgebreide omschrijving, specifieke klassencodes etc.
  • De PATHWAY staat op Inactief (wil je een vooraf ingestelde leerweg aanmaken dan moet deze natuurlijk op actief staan)
  • De optie Verborgen abonnees staat AAN

Sprint Spelregels

Bij het maken van een sprint  zijn er ook een aantal spelregels waaraan we je vragen om je aan te houden. Deze gaan over het maken van de sprint, de inhoud, het publiceren en depubliceren. Het kan ook hier gebeuren dat de spelregels om een of andere reden niet worden toegepast. 

Als dat gebeurd wordt (indien de eigenaar van een sprint bekend is) contact opgenomen met de eigenaar. De eigenaar heeft 5 werkdagen de tijd om de aanpassingen die nodig zijn door te voeren. Als de eigenaar niet bekend is of de wijzigingen niet doorgevoerd worden zal de community manager de sprint blokkeren en onzichtbaar maken. De eigenaar kan zich daarna binnen 30 werkdagen melden en de wijzigingen alsnog doorvoeren. Als de eigenaar zich niet meldt zal de community manager de sprints verwijderen. Bij meerdere overtredingen van dezelfde aard is het mogelijk dat de overtreder geen rechten meer krijgt sprints aan te maken.

Het is daarom belangrijk dat je van te voren bekend bent met de sprint spelregels:

1. Sprint maken

Bij het maken van een sprint wordt gevraagd een aantal velden en opties in te vullen of te selecteren. Hieronder de spelregels en tips:

  • Vervang de standaard stock Afbeelding door een toepasselijke (copyright vrije) afbeelding.
  • Houdt de Titel kort en krachtig. Als een titel te lang is zal deze afgekapt kunnen worden.
  • De Omschrijving kun je zo uitgebreid maken als je wilt. Let er wel op dat je tekst niet aanstootgevend is.
  • Zet de optie Verplicht uit !  Deze optie maakt de sprint verplicht voor de hele LearningCloud. Dit is niet toegestaan.
  • De Startdatum en Einddatum geeft aan wanneer een sprint actief is. Op de einddatum sluit de sprint en kan niet meer gebruikt worden.
  • Wil je dat een sprint niet op de einddatum gesloten wordt, dus oneindig beschikbaar is, zet dan de optie Vervaldatum uitgeschakeld aan
  • Een Etiket is te vergelijken met trefwoorden waarop je kunt zoeken naar sprints. Er zijn al veel trefwoorden beschikbaar die je kunt zoeken door eenvoudig te typen en een etiket te kiezen uit de keuzelijst die verschijnt. Is een etiket niet aanwezig kun je zelf een trefwoord typen en daarna toevoegen aan de trefwoordenlijst van de LC.
  • Met de optie Gamificatieprijzen kun je een sprint een waarden in punten geven (zoals XP punten in een spel) en/ of een badge. Als een leerling een sprint afrond krijgt hij deze punten opgeteld bij zijn totaalscore en verdient hij de bijbehorende badge om toe te voegen aan zijn verzameling. Een totaaloverzicht van alle badges kun je vinden ls je + Selecteer een Badge kiest bij de sprint
  • Bij de aanvullende info is het veld Auteur en School verplicht om in te vullen. De auteur is altijd de naam van een of meerdere personen (dus niet een team) en de naam van de school is de formele ROC naam.
  • De Copyright Licentie is de standaard creative commons licentie BY-NC-SA. Dat betekent dat iemand die de sprint gebruikt de naam van de auteur moet vermelden, het werk niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden en als je de sprint kopieert en aanpast je verplicht bent deze zelfde CC licentie te gebruiken. Ben je het hier niet mee eens of wil je een aangepaste licentie hanteren dan kan dit alleen in overleg  met de community manager die hier akkoord mee moet gaan.

2. Sprint inhoud

Bij het maken van een sprint krijg je te maken met tekst, indeling en opmaak. Hieronder wederom een paar regels en tips:

2.1 Tekst

Een sprint bevat altijd tekst. Soms heel weinig, zeker als je materiaal cureert. Maar als je zelf tekst schrijft soms heel veel. In beide gevallen gelden de volgende spelregels:

  • Je schrijft een sprint in correct Nederlands (of zo goed als het je lukt).
  • Een sprint bevat geen copyrighted materiaal. Een sprint is dus eigen werk of bevat gecureerd materiaal uit andere vrij te gebruiken bronnen.
  • Een sprint bevat geen teksten, plaatjes, video’s, verwijzingen of andere materialen die aanstootgevend zijn.
  • De LC wordt gemaakt door docenten en niet door auteurs of professionele journalisten en de teksten worden niet nagekeken door eindredacteuren. Het gebruik van informele taal is daarom zeker toegestaan (inclusief stijl en taalfouten ;-)
  • Een sprint is om van te leren en is geen platform voor reclame.
  • Een sprint wordt niet gebruikt voor propaganda voor welk doel dan ook.

2.2 Indeling en opmaak

De indeling en opmaak van een sprint is helemaal aan jou, de auteur. Er gelden daarom geen verplichte regels maar een beetje GBV (=gezond boeren verstand) is natuurlijk altijd handig. Wil je toch iets meer hulp dan staan hieronder een aantal tips die je kunt toepassen:

  • Start de sprint met dezelfde Afbeelding die je al gebruikt hebt toen je de sprint aanmaakte. Dat vergroot de herkenbaarheid.
  • De naam van de Sprintinhoud kun je langer maken dan de naam die je ziet in de LC. Zorg ervoor dat de naam de inhoud zo volledig mogelijk dekt.
  • De Omschrijving kan dezelfde zijn als de omschrijving bij de sprint eigenschappen. Dat scheelt weer werk en maakt het ook weer meer herkenbaar.
  • Benoem in het eerste tekstblok eerste de leerdoelen van de sprint. Het is belangrijk dat je voor de start weet wat je gaat leren in de sprint.
  • Wees spaarzaam met kleur van tekst en achtergrond. Een kleur heeft een functie, maakt iets herkenbaar. 
  • Als je een kleur gebruikt gebruik dan consequent dezelfde kleur.
  • Het gebruik van vet en cursief is altijd nuttig maar wees consequent in het gebruik. Als je een belangrijk woord vet maakt, maak dan alle woorden vet die belangrijk zijn.
  • Als je tekst kopieert vanuit een andere tekstverwerker gebruik dan de optie Opmaak Verwijderen (Tx). Dat voorkomt dat je lettertypes meeneemt uit het oorspronkelijke document.
  • Als je verwijst naar een bron op Internet maak dan de afbeelding herkenbaar die je bij de link plaatst. Gebruik bijvoorbeeld het logo van de bron waar je naartoe linkt zoals het logo van Wikipedia als je linkt naar Wikipedia of het play logo van Youtube als je linkt naar een video.
  • Maak teksten niet te lang. Breek de teksten door aparte tekstblokken te gebruiken.
  • Als je een aangepaste CC licentie wilt gebruiken, zoals BY-NC-ND, vermeld die dan duidelijk aan het einde van je sprint. Doe dit wel in overleg en met akkoord van de community manager.
  • Eindig je sprint duidelijk. Heb je geen creatieve ideeën hoe je dit kunt doen kun je gebruik maken van Einde xAPI activiteit van stichting praktijkleren

3. Sprint publiceren

Als je vindt dat je sprint klaar is om te delen met de rest van de community ga je deze publiceren. Dat betekent dat de sprint vanaf dat moment ingezet kan worden door alle community leden. Na publicatie kun je nog altijd wijzigingen aanbrengen in bestaande tekstblokken en activiteiten maar is het toevoegen of verwijderen van activiteiten niet meer mogelijk. Door een sprint in een eigen kanaal te plaatsen en aan het kanaal de juiste gebruikers te koppelen zorg je er na publicatie voor dat jouw sprint beschikbaar is voor jouw studenten. 

4. Sprint depubliceren of verwijderen 

Het depubliceren of verwijderen van een sprint is mogelijk door de eigenaar van de sprint of de community manager, maar kan alleen gebeuren als er geen gebruikers of groepen op ingeschreven zijn. Wil je een sprint verwijderen en staan er gebruikers of groepen op ingeschreven dan neem contact op met de community managers. Het is niet toegestaan gebruikers en groepen te verwijderen van een sprint zonder overleg en toestemming van de community managers.